czwartek, 28 marca 2013

Amerykanin w Warszawie czyli pecan pie























Ciasto to uwielbiam nie tylko ja, ale z racji składników nie często mam okazję go gościć. Głównym powodem tego jest ciemny syrop kukurydziany* niestety trudno u nas dostępny. Moim zdaniem wysiłek włożony w zdobycie tego składnika naprawdę się opłaca. Ten smak rekompensuje wszystko. 


Składniki na formę o średnicy 20 cm:
Spód ciasta: 200g herbatników, 150g roztopionego masła

Wypełnienie
57-60g masła
100 g cukru
3/4 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego (1 cup)
3 jajka w temp. pokojowej
1 szklanka orzechów pecan








Herbatniki zmielić melakserem lub pokruszyć wałkiem do ciasta i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wypełnić formę powstałym ciastem, dokładnie docisnąć do formy, uformować ciasto z brzegiem ok. 2 cm. Proponuję użyć formy NIE karbowanej. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować wypełnienie. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Dodać syrop kukurydziany i dalej ucierać. Kiedy składniki się połączą dodawać po 1 jajku na raz ciągle ucierając. Na koniec wymieszać masę ze szklanką orzechów i przelać do wyjętego z lodówki spodu. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec przez około 45-50 minut, aż włożony w środek patyczek, będzie suchy.
Doskonale smakuje z odrobiną gęstego jogurtu lub lodami śmietankowymi.
*http://www.karosyrup.com/faq.html


W Polsce „łatwiej” dostępny jest jasny syrop kukurydziany, z którego można przygotować syrop ciemny w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć 3 części jasnego syropu kukurydzianego z 1 częścią melasy.



3 komentarze:

  1. Jak pie to tylko z orzechami pecan... moj ulubiony.
    Oj,kusisz DzemDzus...:)
    P.S.Jak przystalo na Amerykanina ...bardzo bogaty:)
    anonimowy, staly bywalec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze wszystkich najlepszy i może trochę mu dorównuje kokosowy, ale o tym innym razem.

      Usuń
  2. A jak smakuje... Warto troszkę poszukać syropu kukurydzianego. Smak zrekompensuje trudy.

    OdpowiedzUsuń