wtorek, 17 września 2013

Nieurodziwy bakłażanowy „kawior dla biedaków” wg Jamiego

Nie wszyscy mogą być piękni, czasem brzydota skrywa cudowną zawartość. Tym razem było tylko odrobinę inaczej. Piękny bakłażan zmieniony przez złego czarownika-piekarnik, w niezbyt urodziwą  - nie bójmy się tego słowa – papkę, po ulepszeniu zabłysł przepysznym wnętrzem. Gotów był na salony, skończył na eleganckich kanapkach.




Składniki:
4 duże bakłażany
2 szczypty ziaren kuminu (2 łyżki sproszkowanego kuminu)*
2 ząbki czosnku
sok z 1 i ½ cytryny
½ pęczka kolendry (ja daję cały)
5 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku







Bakłażany upiec w piekarniku nagrzanym do 210-230°C przez około godzinę. W tym czasie utrzeć w moździerzu nasiona kuminu z czosnkiem i solą (lub kumin sproszkowany z czosnkiem i solą). Dodać oliwę i około łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Upieczone bakłażany lekko ostudzić, przekroić, wyjąć wnętrze do miski i rozdrobnić widelcem.  Do jeszcze ciepłego, rozdrobnionego miąższu bakłażana dodać zawartość moździerza, drobno posiekaną kolendrę, sok z cytryny i ewentualnie całość dosolić. Przełożyć do słoika i wstawić na dobę do lodówki.






* kumin to nic innego jak kmin rzymski Cuminum cyminum L. – gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny selerowatych. Kiedyś roślina dziko rosnąca prawdopodobnie nad Morzem Śródziemnym. Obecnie tylko i wyłącznie jako uprawna.

2 komentarze:

  1. UWIELBIAM PRZEPISY jAMIEGO jestem pewna ze wyszlo pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam wielbicielkę Jamiego.
      Robilam już kilka razy - jest super, znika w mgnieniu oka. Można zmieniać proporcje przypraw według własnych upodobań, dopasować do siebie i swojego "nastroju smakowego".

      Usuń